Programmaverantwoording 2019

PROGRAMMA 1 LEVEN

DEELPROGRAMMA 1.2 VOORZIENINGEN

Wat hebben we bereikt?

In 2019 hebben we ons bezig gehouden met herijking van het subsidiebeleid, accommodatiebeleid en onderwijshuisvesting (IHP) primair onderwijs. Daarmee richten we onze instrumenten zo in dat ze bijdragen aan de inhoudelijke doelen die we nastreven. Dit alles om de voor onze samenleving gewenste beweging naar zelfsturende, vitale leef-, werk- en woongemeenschappen te helpen versnellen.
In de praktijk zien we dat de belangrijkste gebouwelijke uitgangspunten hierbij zijn: duurzaam, integraal en multifunctioneel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een integratie van voorschools en naschoolse functies met de basisscholen (integrale kindcentra) en multifunctionele gemeenschapsaccommodaties. Waarbij duurzaamheid (BENG/ENG) als uitgangspunt wordt gebruikt.

Subsidiebeleid

In 2019 zijn we gestart met het uitwerken van de door de raad vastgestelde uitgangspunten en verbeterpunten. De uitgangspunten moeten per beleidsveld verder uitgewerkt worden; via beleid in subsidiecriteria. Hiervoor zijn algemene vertrekpunten opgesteld en is een planning gemaakt en samengebracht in een implementatieplan. Het onderdeel evenementen is in 2019 uitgewerkt. Verder zijn de verbeterpunten in acties omgezet die gestart en deels afgerond zijn. Via een RIB hebben wij u hierover uitgebreider geïnformeerd.

Accommodatiebeleid

In juni zijn de uitgangspunten voor het accommodatiebeleid sport en jeugd- en jongeren door de raad vastgesteld. Daarna zijn een drietal avonden georganiseerd voor verenigingen en beheerders. Zij hebben input gegeven voor het actualiseren van het accommodatiebeleid. In 2020 wordt het accommodatiebeleid voorgelegd aan de raad.

Schoon door de Poort

Het programma Gemeenschapsaccommodaties Schoon door de Poort is gebaseerd op het bereiken van een gezonde, duurzame en gemeenschappelijk gedragen exploitatie. In 2019 is buiten over de volle breedte de beweging doorgezet waarbij exploitatie en beheer van gemeenschapshuizen en wijkcentra voor rekening en verantwoordelijkheid van gebruikers komt. In lopende trajecten ( Ysselsteyn, Wanssum, Oirlo en Heide ) wordt niet meer gedacht vanuit de huidige voorzieningen ( is “stenen” ), maar worden eerst de ( toekomstige ) gemeenschapsfuncties geïnventariseerd op basis waarvan met alle betrokken gebruikers en doelgroepen wordt nagedacht over één of meer passende voorzieningen. Dit leidt tot breed gedragen en meer multifunctionele oplossingen voor de maatschappelijk accommodaties in het gebied. De gemeente faciliteert deze processen. Ook financieel; vanuit het raamkrediet 2017 – 2022 zijn in 2019 de projectplannen van De Hoefslag in Veulen en MFA Merselo door de gemeente vastgesteld. Beide dorpen werken hun plan in 2020 uit tot een ontwikkelovereenkomst met de gemeente, waardoor de gemeentelijke bijdrage uit het raamkrediet vrijkomt en zij hun plan kunnen gaan realiseren.

Onderwijshuisvesting

We hebben, samen met schoolbesturen en kinderopvangorganisaties, een integraal huisvestingsplan voor het primair onderwijs gemaakt. Daarmee is voor alle partijen inzichtelijk waar de komende twintig jaar investeringen nodig zijn op het gebied van onderwijshuisvesting en op basis van welke uitgangspunten deze investeringen gezamenlijk worden vormgegeven.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2020 09:46:57 met de export van 09/24/2020 09:37:05