Programmaverantwoording 2019

PROGRAMMA 2 WONEN

Deelprogramma 2.2 Woonomgeving

Wat hebben we bereikt?

In het collegeprogramma 2018-2022 is vastgelegd dat we samen met inwoners en partners zorgen voor een leefbare, duurzame en veilige woon- en leefomgeving. Hier spannen we ons als gemeente op  diverse fronten voor in.

Wijkteams
Aan de hand van de reacties van de partners van de huidige wijkteams en de verschillende wijken/dorpen zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een dekkend netwerk van wijkteams in gebieden waar daaraan behoefte is (de uitkomsten uit het behoefteonderzoek vormen de basis van de verbreding).

Beheer openbare ruimte
In 2019 is het beheerplan groen & reiniging 2020-2025 vastgesteld. Dit plan geeft richtlijnen voor een eenduidig en efficiënt beheer van de openbare ruimte van de gemeente Venray en sluit aan op het huidige groenstructuurplan. Het beheerpakket, hoofdzakelijk binnen de bebouwde kom van Venray en haar kerkdorpen, wordt hierin beschreven en kwaliteitsniveaus zijn vastgesteld. De verzorgingsniveaus (dagelijks onderhoud) worden voortgezet zoals dit de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, waarbij onderscheid wordt gemaakt in kernwinkelgebied en woon- / industriegebieden. Daarnaast wordt ingespeeld op de actualiteiten op het gebied van groen zoals biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Verder is in 2019 behoorlijk ingezet op de beheersing van de eikenprocessierups. Vanuit een gedegen  evaluatie is een nieuw plan opgesteld dat beter aansluit bij de huidige plaagdruk.

Er is uitvoering gegeven aan het speelruimteplan. Dit is gebeurd in samenspraak met omwonenden om zo de nieuwe voorzieningen aan te laten sluiten bij de wensen van de omgeving. Dit alles is gerealiseerd met een vermindering van het vervangingsbudget met 10% zoals opgenomen in het speelruimteplan.

Afval en reiniging
Eind 2018 zijn kaders opgehaald voor verbeteringen in het afvalbeheer van Venray. Uitgangspunten hiervoor bleken: méér service voor de inwoners, betere afvalscheidingsresultaten en daarmee mínder restafval per inwoner. In de loop van 2019 is eerst gezocht naar de aansluiting van het huishoudelijk afvalbeleid bij het speerpunt Duurzaamheid, onderdeel Circulaire Economie, uit het collegeprogramma. Hierbij is geconcludeerd dat het gemeentelijk (huishoudelijk) afvalbeheer door een andere grondslag in wet- en regelgeving een op zichzelf staande taak van de gemeente is. Daarnaast vormt het  zéker een onderdeel van  het thema Circulaire Economie.  Verbetervoorstellen in het huishoudelijk afvalbeheer zullen we, waar mogelijk, zo veel mogelijk aanhaken bij het nog op te zetten beleid voor Circulaire Economie.
Uiteindelijk moeten deze verbetervoorstellen er toe leiden dat de ambities die gesteld zijn in de Kadernota afvalbeleid 2013-2025 alsnog behaald worden.

Indicatoren

 Indicator

prestatie

2017

2018

2019

Huishoudelijk restafval (grof + fijn) in kg per inwoner

117
(doel: 80)

119
(doel: 70)

132
(doel: 60)

Het verminderen van de hoeveelheid restafval die per inwoner per jaar wordt geproduceerd, is in 2016 gestagneerd en sindsdien zelfs weer toegenomen. Ook in 2019 is hier helaas geen verbetering in gekomen, hoofdzakelijk omdat er nog geen wijzigingen zijn doorgevoerd in de manier waarop in Venray het huishoudelijk afval wordt ingezameld.
De toename in 2019, is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de toegenomen afkeur van het ingezamelde plastic(verpakkings)afval, dat in Venray via ondergrondse containers wordt ingezameld. In deze grondstoffenstroom wordt te veel niet-plastic afval aangetroffen (vervuiling). Dit is landelijk een bekend probleem dat samenhangt met de anonieme wijze van grondstoffeninzameling via ondergrondse containers, die afvaldumping in de hand werkt.

Verder is ook de hoeveelheid grof restafval die in 2019 door de Venrayse burger is aangeboden licht toegenomen. In 2020 komen wij met verbetervoorstellen voor het afvalbeheer die hier weer een kentering in moeten brengen (zie hierboven).

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2020 09:46:57 met de export van 09/24/2020 09:37:05