Programmaverantwoording 2019

PROGRAMMA 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.2 Duurzaamheid

Wat hebben we bereikt?

Duurzaamheid
We zetten in op energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.

Energietransitie: Bedrijven en huiseigenaren moeten zelf investeren in schone energie en energiebesparende maatregelen. Dit kan ook door te participeren in een lokale duurzame energievoorziening. Wij hebben hiervoor beleid opgesteld, expertise beschikbaar gesteld, stimuleringsmaatregelen getroffen en het goede voorbeeld gegeven met de verduurzaming van ons eigen vastgoed. In 2019 hebben we hiertoe onder meer het volgende ondernomen:

  • We hebben 15 vouchers verstrekt aan inwoners voor een energieadvies voor hun bestaande woning.
  • Daarnaast loopt de actie ‘Plus je huis’ van Volta Limburg waarbij inwoners worden ontzorgd bij het verduurzamen van hun woning (hiervan hebben enkele tientallen inwoners gebruik gemaakt).
  • We hebben een rondje gemaakt langs alle dorpsraden en enkele wijkraden om op te halen waar de inwoners behoefte aan hebben. Uitwerking daarvan volgt in 2020.
  • We maken gebruik van de ‘Regeling Reductie Energiegebruik’ subsidie (RRE) van € 90.000 die we hebben aangevraagd en ontvangen.
  • Samen met de bedrijven op bedrijventerrein Smakterheide is een convenant voorbereid met daaraan gekoppeld vouchers voor energieadvies en een onderzoek naar de mogelijkheden voor zonnepanelen. Deze pilot kan later worden uitgerold naar de andere bedrijven.
  • Het opgestelde Kader Opwekking Duurzame Energie (KODE Venray) verschaft kader en grip op de ontwikkeling van grootschalige zonne- en windenergie.
  • Er is advies gegeven aan 5 geïnteresseerde accommodaties om de panden te verduurzamen.
  • Voor 11 scholen van SPOV en Dynamiek is een flinke slag gemaakt in het fris maken van de scholen, voor 4 scholen is eveneens een slag gemaakt in de verduurzaming door het leggen van zonnepanelen waarbij deze scholen op het niveau komen van stroomneutraal (ze wekken evenveel stroom op als dat ze verbruiken).
  • Binnen het gemeentehuis zijn energiebesparingsmaatregelen getroffen en is onderzoek afgerond naar de vervanging van de verlichting naar LED en de plaatsing van zonnepanelen.

Klimaatadaptatie: We hebben georganiseerd dat alle activiteiten binnen de gemeente die (mede) betrekking hebben op klimaatadaptatie bij elkaar zijn gebracht zodat gezamenlijk een visie en plan kan worden opgesteld om de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, verdroging en hittestress in de stedelijke omgeving onder controle te hebben in 2035.

Circulaire economie: We hebben georganiseerd dat de gemeente actief aan de slag is gegaan met dit nieuwe thema omdat we het belangrijk vinden dat de hele gemeente zuinig omgaat met de grondstoffen van de aarde. Eerste resultaten zijn: de opening van een Repair Café en een duurzaam ontwerp voor de reconstructie van de Stayerhofweg.

De doelen voor duurzaamheid reiken verder dan een collegeperiode van vier jaar. Ze maken onderdeel uit van de strategische visie. Ze liggen daarnaast in belangrijke mate in de handen van de samenleving zelf: inwoners, bedrijven en organisaties. Zo moeten bedrijven en huiseigenaren zelf investeren in schone energie en energiebesparende maatregelen. Dit kan ook door te participeren in een lokale duurzame energievoorziening. Wij moeten de noodzakelijke omslag faciliteren met visie, beleid, expertise, stimuleringsmaatregelen en het goede voorbeeld geven met zaken waar we wel rechtstreeks invloed op hebben, zoals verduurzaming van ons eigen vastgoed.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2020 09:46:57 met de export van 09/24/2020 09:37:05