Programmaverantwoording 2019

PROGRAMMA 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.2 Duurzaamheid

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor 2019, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Van elke activiteit wordt de stand van zaken toegelicht en wordt de status van de voortgang weergegeven.
Om uitvoering te geven aan het Collegeprogramma 2018-2022 is in 2019 het procesplan duurzaamheid 'Venray Vergroent' vastgesteld. Duurzaamheid is daarin uitgesplitst in de onderdelen Energietransitie, Klimaatadaptatie en Circulaire Economie. Voor deze onderdelen zijn deelprojectplannen opgesteld.
In onderstaand overzicht van activiteiten is aangegeven wat in het kader van de drie deelprojecten de voortgang is geweest in 2019.

Activiteiten

CP

Stand van zaken

Voortgang

Afgerond in 2019

Opstellen procesplan Duurzaamheid

In de raadsvergadering van 17 september 2019 is de status majeur toegekend aan het proces duurzaamheid 'Venray Vergroent'. Het 'procesplan duurzaamheid: Venray Vergroent' is daarbij ter kennisname aan de raad aangeboden. Op basis van het procesplan wordt uitvoering gegeven aan de verdere invulling, onder andere via de uitgewerkte deelopdrachten.

Verfijnen van de uitgangspunten voor de grootschalige opwek naar concreet beleid

X

De gemeenteraad van Venray heeft op 29 oktober 2019 ingestemd met het Kader Opwekking Duurzame Energie (KODE Venray). Hiermee kunnen we meer pro-actief sturing geven op de pijlers omgevingsdialoog, participatie, zuinig ruimtegebruik en kwaliteit van de locatie.

Ondersteuning van duurzame energieopwekking door wijziging heffing gemeentelijke belastingen.

 X

De mogelijkheden voor uitbreiding legesverordening zijn onderzocht en staan in de legesverordening 2020.

Activiteiten

CP

Stand van zaken

Voortgang

Actueel per ultimo 2019

Uitvoering Energietransitie

X

Om uitvoering te geven aan het Collegeprogramma 2018-2022 is het procesplan duurzaamheid 'Venray Vergroent' vastgesteld. Duurzaamheid is daarin uitgesplitst in de onderdelen Energietransitie, Klimaatadaptatie en Circulaire Economie. Voor deze onderdelen zijn deelprojectplannen opgesteld. In het deelprojectplan Energietransitie staan diverse projecten op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing die worden opgepakt en uitgevoerd. Over belangrijke projecten vindt een aparte rapportage plaats.

Opstellen RES (Regionale EnergieStrategie) in samenwerking met regiogemeenten

X

De startnotitie RES is in juli 2019 vastgesteld door het college van B&W. De startnotitie is ook door de meeste andere colleges van de 15 gemeenten, gedeputeerde staten en het dagelijks bestuur van het Waterschap vastgesteld. Vanaf juni zijn vier regionale werkgroepen (elektriciteit, warmte, energie besparing en communicatie en draagvlak) gestart die aan de slag zijn met de inhoudelijke vraagstukken. In december 2019 zijn de raads- en commissieleden tijdens een raadsinformatieavond geconsulteerd over de uitgangspunten voor de RES. Op basis van de uitgangspunten wordt in 2020 een concept RES 1.0 voorbereid.

Opstellen warmteplannen voor alle wijken richting aardgasloos wonen bestaande bouw en lerend starten met de eerste wijk

X

Gemeenten Venray en Beesel hebben gezamenlijk opdracht gegeven aan een adviesbureau voor een verkenning van de alternatieve warmte-opties voor de woningen in verschillende gebieden. Begin 2020 is de raad hier nader over geïnformeerd met een Raadsinformatiebrief.

Invoering Klimaatadaptatie

X

De deelopdracht klimaatadaptatie is uitgewerkt door de werkgroep klimaatadaptatie en vastgesteld door de stuurgroep Duurzaamheid. In november 2019 heeft een raadsinformatieavond over klimaatadaptatie plaatsgevonden waarbij naast het verstrekken van informatie over het thema en wat we in Venray al doen, input is opgehaald voor het opstellen van een visie Klimaatadaptatie. De visie zal medio 2020 worden opgeleverd.

Uitwerking Circulaire economie

X

De deelopdracht circulaire economie is uitgewerkt door de werkgroep circulaire economie en vastgesteld door de stuurgroep. Er is geïnventariseerd welke activiteiten al door diverse collega's worden uitgevoerd en er wordt een training gevolgd voor het onderdeel maatschappelijk verantwoord inkopen. Als onderdeel van de training vindt een pilot plaats bij de reconstructie van de Stayerhofweg. Op 12 december is dit toegelicht in de raadsinformatieavond over circulaire economie. Volgende stap is het opstellen van een visie circulaire economie in 2020.

Organiseren inwonerscommunicatie en beleidscommunicatie

X

Communicatie vind doorlopend plaats. Het communicatieplan duurzaamheid bevat vier kernwaarden op basis waarvan de communicatie wordt ingezet bij de lopende projecten en beleidsvorming: We schetsen een eindbeeld; geven handelingsperspectief; geven positieve emotie en betekenis een belangrijke rol in onze communicatie  en laten het verhaal vertellen door mensen in de samenleving. Hiervoor wordt een doorlopende communicatie-agenda duurzaamheid bijgehouden met de deelthema's: energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.

 

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2020 09:46:57 met de export van 09/24/2020 09:37:05