Wegen: In 2019 is conform het wegenbeleidsplan (groot) onderhoud gepleegd aan diverse wegen. In zijn algemeenheid vinden reconstructies plaats in combinatie met andere projecten. De belangrijkste reconstructies die vanuit het wegenbeleidsplan zijn uitgevoerd zijn de Smakterweg, Gunhoekweg, Oirloseheide, verschillende straten in Blitterswijck en Heidsepeelweg/Ringweg.
De geplande aansluiting van de Henri Dunantstraat met het nieuwe winkelcentrum en Lollebeekweg/Veulensewaterweg de zijn doorgeschoven naar 2020.
Riolering: Jaarlijks wordt er afgekoppeld in de openbare ruimte. Dit gaat zo veel mogelijk samen met de onderhoudswerkzaamheden aan ons wegennet. De riolen die technisch vervangen moeten worden zullen worden vervangen of, indien mogelijk, worden gerelined. Ook wordt er jaarlijks op een of meerdere locaties het rioolstelsel aangepast om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. In 2019 is er in Leunen, Geijsteren, Blitterswijck en in de Bomenbuurt gewerkt aan het klimaatadaptatieprogramma. De werken in Leunen en de Bomenbuurt lopen door tot in 2020. Blitterswijck wordt gefaseerd uitgevoerd tot in 2023.
Haven: Conform nieuw onderhoudsplan zijn er in 2019 de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
- Geen grootschalig onderhoudswerkzaamheden in 2019 (enkel kleinschalig regulier onderhoud).
- Daar waar nieuwe kades en keringen zullen komen wordt er zo weinig mogelijk onderhoud gedaan aan de oude constructies om desinvestering te voorkomen.
Ten gevolge van de gebiedsontwikkeling Ooien-Wanssum heeft de haven in 2018 een metamorfose doorgaan die tot in 2020 nog door loopt. Bijna alle dijken en kades in de industriehaven zijn of worden vervangen. Ook in de jachthaven is er in 2019 veel veranderd en dit gaat in 2020 met onder andere de aanleg van de watertuin en pontonbrug ook door.
Openbaar groen: Door beperkte financiële middelen heeft de omvorming van plantsoenen slechts beperkt plaatsgevonden. Met het nieuw vastgestelde beheerplan groen en reiniging zijn vanaf 2020 extra financiële middelen beschikbaar om de technische staat van plantsoenen op peil te kunnen houden.
2019 is, net als 2018, een extreem droog jaar geweest. Dit heeft er voor gezorgd jonge bomen en beplanting extra water hebben gekregen om uitval tegen te gaan. Of de aanhoudende droge zomers verdere gevolgen hebben voor het openbare groen is nog niet bekend.
Ondanks de extra preventieve inzet tegen de eikenprocessierups is de plaagdruk in 2019 sterk toegenomen. Dit heeft voor veel overlast en extra werk gezorgd. Veel nesten zijn handmatig verwijderd (zuigen) wat erg arbeidsintensief is. Daardoor zijn de werkzaamheden tot ver in het najaar doorgegaan. De aanpak van eikenprocessierups is geëvalueerd en heeft geresulteerd in een nieuw plan van aanpak voor 2020 en verder. Doordat de eikenprocessierups afgelopen jaar nogal wat meer werk heeft gekost is het niet gelukt de uitvoeringsnota bomen te herzien.
Bossen, natuurgebieden en landschappelijke elementen: Het bos- en natuurbeheer zal zo efficiënt en effectief mogelijk worden uitgevoerd met de beschikbare middelen. In de evaluatie van het bosbeheerplan 2014-2020 is besloten tot een nieuwe werkwijze in het bosbeheer. Meer natuurvolgend en zelfvoorzienend qua financiën.
Door de aanhoudende droogte van afgelopen jaren hebben een aantal boomsoorten het zichtbaar moeilijk. Vooralsnog kan herstel in het reguliere beheer worden meegenomen. De gevolgen voor bos en natuurterreinen bij aanhoudende droogte, maar ook van andere aspecten door klimaatverandering zijn nog niet te voorspellen.
In 2019 is een pilot opgestart op enkele plekken in gemeentebossen. De pilot wordt geïnitieerd door de universiteit van Wageningen. Het doel van de pilot is klimaatbestendig bosbeheer. Kortom hoe creëer je een klimaatbestendig bos. Deze pilot loopt enkele jaren.
Capaciteitsgebrek heeft als gevolg gehad dat ook weer in 2019 een deel van het werkplan 2018 is uitgevoerd. Financieel heeft dit geen negatieve gevolgen omdat de voorziening bossen goed gevuld is.
Openbare verlichting: In 2019 zijn lokale knelpunten, zo mogelijk in combinatie met andere projecten opgelost. Een aantal projecten zijn dit jaar al gerealiseerd of hier is al opdracht voor gegeven:
Er zijn 15 projecten uitgevoerd waarbij de conventionele verlichting is vervangen door LED. Op de Schoolfietsroute Oostrum - Geijsteren is dynamische LED verlichting aangebracht.
Hiermee hebben we een besparing behaald van ruim 60.000 kWh, wat neer komt op een vermindering van 25,1 ton CO2 uitstoot.
Voor 2020 is een nieuw vervangingsplan gemaakt en staan er al weer nieuwe projecten op de planning. Een van deze projecten is het vervangen van gasontladingslampen door LED units, waarbij we het armatuur hergebruiken. Uitvoering met name op de binnen en buiten ring.
Gebouwen: Voor alle gemeentelijke gebouwen zijn actuele meerjarenonderhoudsplannen aanwezig. De schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de scholengebouwen van het primair onderwijs. De gemeente heeft een zeer beperkte rol met betrekking tot beheer van deze gebouwen.
Anno 2019 is het achterstallig onderhoud nagenoeg weggewerkt, enerzijds met behulp van de onderhoudsvoorziening, anderzijds middels extra aangevraagde (investerings)kredieten via de MUIP. Momenteel wordt nog groot onderhoud uitgerold voor de douchevoorzieningen van de gymzalen. Als deze vernieuwing heeft plaatsgevonden is de instandhouding van alle binnensportvoorzieningen voor de komende jaren geborgd.
Gezien de ontwikkelingen rondom de verplaatsing van de bibliotheek is een tussentijdse schouw uitgevoerd op het huidige bibliotheekgebouw aan de Merseloseweg. Uit deze schouw is achterstallig onderhoud naar voor gekomen. Dit wordt in de verdere ontwikkelingen meegenomen.
Gezien de ontwikkelingen van dit moment (accommodatiebeleid en aanstaande uitbesteding op beheer binnensportaccommodaties als ook met het oog op het eindigen van de privatiseringscontracten van de buitensport) is in 2019 een schouw uitgevoerd omdat nieuwe onderhouds-indicatoren nodig zijn om keuzes te maken op het beheer vanaf 2020.
Op basis van de schouw worden nieuwe meerjarenonderhoudsplannen (MJOP's) opgesteld. Hiermee wordt bepaald of de voorzieningen op onderhoud voor de komende jaren nog toereikend zijn of bijstelling behoeven. Hiervoor zal ook een relatie met de gemeentebegroting worden gelegd waaruit moet blijken of de onderhoudsdotaties moeten worden bijgesteld..
Momenteel is er voor de panden een onderhoudsvoorziening in de gemeentebegroting opgenomen op basis van bestaande MJOP 's, enerzijds op basis waarvan onderhoudsbijdragen worden uitgekeerd aan geprivatiseerde gebouwen, anderzijds op basis van gebouwen waarvan de gemeente zelf het onderhoud bekostigd omdat de gemeente deze gebouwen zelf in beheer heeft. Deze MJOPs zijn echter door de tijd ingehaald, (markt-)kosten ontwikkelingen als ook de huidige staat van onderhoud, en de komst van het nieuwe accommodatiebeleid vragen om een nieuwe bezinning op de algehele onderhoudsopdracht van gemeentelijke gebouwen.