Programmaverantwoording 2019

PROGRAMMA 2 WONEN

Deelprogramma 2.3 Veiligheid en Handhaving

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor 2019, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Van elke activiteit wordt de stand van zaken toegelicht en wordt de status van de voortgang weergegeven.

Activiteiten

CP

Stand van zaken

Voortgang

Afgerond in 2019

Actualiseren subsidiebeleid evenementen

Het college van B&W heeft in september 2019 ingestemd met het subsidiebeleid evenementen. Hiermee is de opdracht afgerond. Evaluatie vindt plaats in 2020 en indien nodig vindt bijstelling van het beleid plaats.

Realiseren van de Risk Factory

In 2018 is door het college het besluit genomen om hier aan mee te werken. Risk Factory is in april 2019 gerealiseerd op de locatie van de Veiligheidsregio in Venlo.

Uitvoeren pilot cameratoezicht bij afvalinzamelpunten

Sinds 8 november 2018 loopt een pilot met cameratoezicht bij drie afvalinzamelpunten (Brukske, Landweert, Veltum). Het evaluatierapport is 11 november 2019 behandeld in het college van B&W. Besloten is het cameratoezicht voort te zetten. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd via een raadinformatiebrief. Financiële gevolgen worden meegenomen in de planning & control cyclus. De pilot is nu afgerond. Het cameratoezicht bij afvalinzamelpunten wordt meegenomen in het reguliere werk.

Activiteiten

CP

Stand van zaken

Voortgang

Actueel per ultimo 2019

Herzien van het integraal veiligheidsbeleid

X

De kadernota is uitgesteld tot 1e kwartaal 2020. De gemeenteraad is in november 2019 hierover geïnformeerd middels een raadinformatiebrief. In deze brief zijn verder belangrijke ontwikkelingen op een aantal veiligheidsthema's beschreven.

Invulling geven aan beleid en aanpak van personen met verward gedrag

X

Aanpak heeft verder vorm en inhoud gekregen. Binnen Noord- en Midden-Limburg is het experiment met passend vervoer voor personen met verward gedrag gecontinueerd. Daarnaast is subsidie aangevraagd voor een verlenging van het experiment tot eind 2020. Op de schaal van Noord-Limburg is in 2019 het herstelhuis geopend (in Venray) en is het meldpunt 24/7 niet acuut operationeel geworden. De pilot inclusieve samenleving, waarbij gestreefd wordt naar meer acceptatie voor kwetsbare personen in een wijk, is door inwoners van de wijk Brukske omarmd. De pilot is voorbereid en start in 2020. De realisatie van een time-out plek loopt achter op de planning. Binnen Venray is de pilot met inzet van de centrumondersteuner verlengd voor het onderdeel training MHFA. Begin 2020 volgt de formele afronding van de pilotfase. Met het oog op de inwerkingtreding van de Wet verplichte GGZ zijn voorbereidingen getroffen om per 2020 invulling te kunnen geven aan de nieuwe hoorfunctie (crisismaatregel) en meld- en onderzoeksfunctie  (zorgmachtiging). Op de schaal van Noord- en Midden-Limburg is verder het (bestuurlijk) regio-overleg Wvggz voorbereid. De gemeente Venray wordt hierin bestuurlijk vertegenwoordigd door de burgemeester.

Inhoud geven aan de campagne #RespectOn

X

In 2019 is de communicatiestrategie (vooral via social media) aangepast waarmee beoogd is om de campagne #RespectON meer zichtbaar te maken voor een groter publiek. In samenspraak met de ambassadeurs zijn ideeën uitgewerkt, die in 2020 tot uitvoering komen. Ook zijn nieuwe ambassadeurs geworven, die de gedachte achter de campagne mee gaan uitdragen (mede met het oog op de borging vanaf 2021). Verder is er inzet geweest om de toegang tot de lokale antidiscriminatievoorziening (Vraagpunt discriminatie) laagdrempeliger te maken. Op een aantal onderdelen is het project bijgesteld op inhoud (vloggen is gestopt) of in de tijd (mediawijsheid start later).

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

X

 In 2019 is een proef gestart met een ondermijningstafel voor het werkgebied Venray-Gennep. Deelnemers zijn de vier gemeenten, politie, OM, belastingdienst en het RIEC. In mei 2020 wordt de werkwijze c.q. samenwerking geëvalueerd. Daarnaast wordt uitvoering gegeven aan het versterkingsplan ondermijning, waarvoor de gemeente Venray over 3 jaren in totaal € 150.000,- heeft ontvangen. Er is een convenant gesloten met NL Confidential, er wordt samengewerkt met MMA en er is een proef voorbereid die zich richt op inzet data-analyse in relatie tot ondermijning. Verder is een aanvraag ingediend voor financiële middelen uit het Ondermijningsfonds om daarmee een vliegende start te kunnen maken met een Interventieteam in Noord-Limburg. Begin 2020 volgt uitsluitsel hierover.

Stimuleren inbraakpreventie bij nieuwbouwwoningen

X

Gepland voor 2020.

Uitvoeren pilot professionele mediation

X

In 2019 is de pilot met een professionele mediator voor complexe, escalerende burenconflicten voorbereid. Pilot start in het 1e kwartaal 2020 na vaststelling van de beleidslijn woonoverlast inclusief escalatieladder.

Aanscherpen taken en verantwoordelijkheden van (veiligheids)partners bij evenementen 

X

De opdracht wordt vooralsnog niet opgepakt in afwachting van nadere definitie/opdracht bepaling. 

Opstellen regionaal crisisplan

X

Het maken van een regionaal crisisplan heeft een half jaar vertraging opgelopen. Momenteel is de regio doende de concepten te maken en te bespreken in o.a. AOV- overleggen. Doelstelling is het crisisplan in het AB van juni 2020 ter besluitvorming voor te leggen.

Starten van lobby inzake politiecapaciteit binnen Limburg

X

De lobby binnen de politie eenheid Limburg om te komen tot herziening van het budgetverdeelsysteem respectievelijk herverdeling van politiecapaciteit binnen Limburg heeft geresulteerd in een opdracht aan het bureau AEF om een werklastonderzoek uit te voeren binnen de eenheid Limburg. Ter begeleiding van dit onderzoek is een bestuurlijke en ambtelijke begeleidingscommissie ingesteld. De uitkomst van het onderzoek wordt in 2020 verwacht. Het RBO heeft uitgesproken op voorhand geen conclusies te willen verbinden aan de uitkomst van dit onderzoek. 

Inspannen voor batenharmonisatie brandweerzorg

X

Gemeente Venray probeert dit onderwerp steeds actief te agenderen bij de Veiligheidsregio. Er zijn overleggen gepland en afspraken gemaakt met de VRLN om de (on)mogelijkheden voor de batenharmonisatie te onderzoeken. Raad zal via een Raadsinformatiebrief geïnformeerd worden in de vorm van een tussentijdse rapportage.

Integrale aanpak overlast in de openbare ruimte

X

In 2017 is een onderzoek gedaan naar een integrale aanpak overlast in de openbare ruimte.  Een van de conclusies was dat per wijk maatwerk noodzakelijk is. In overleg met het wijkradenoverleg is in 2018 gestart met een pilot in de wijk Veltum. Doel van de pilot is om tot concrete acties te komen waarin inwoners, partners zoals woningbouw, scholen en politie en gemeente samenwerken. In de pilot wordt ervaring opgedaan met een andere manier van gebiedsgericht werken en de pilot past in de doorontwikkeling van de gebiedsregie binnen Venray. Bewoners worden nadrukkelijk betrokken bij de aanpak.  De achterliggende gedachte is dat bewoners zich zo kunnen verbinden met acties die ze zelf zinvol achten, daarin anderen meenemen en dat op die manier een beweging op gang komt waarbij bewoners zelf het initiatief en verantwoordelijkheid nemen en dat de gemeente ondersteunend en faciliterend is op die punten waar zij ook verantwoordelijkheid draagt. We pakken thema’s aan op het gebied van (verkeers)veiligheid, zwerfafval en grofvuil naast de lopende projecten zoals cameratoezicht bij de afvalinzamelpunten. Een evaluatie van de pilot is begin 2020 gepland, waarna besluitvorming zal plaatsvinden over het vervolg. 

Opstellen integrale toezicht- en handhavingsvisie/actualiseren VTH-beleid

X

Op basis van een concept-handhavingsvisie zijn in een raadinformatiebijeenkomst in  oktober 2019 prioriteiten aangegeven. Deze prioriteiten worden verwerkt in het VTH-beleid dat in het tweede kwartaal van 2020 voorgelegd wordt aan het college ter besluitvorming. 

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

X

Provinciaal is een aanbesteding gedaan voor een gemeenschappelijke informatievoorziening voor taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De gemeente Venray is hierbij aangesloten, samen met ruim 20 andere overheidsorganisaties (gemeenten, Provincie, Veiligheidsregio, Regionale Uitvoeringsdiensten). De aanbesteding is afgerond en leverancier Roxit met applicatie Squit 20/20 heeft de aanbesteding gewonnen. Er is een planning gemaakt om geleidelijk alle deelnemers te laten aansluiten. De gemeente Venray zit in groep 4, samen met de gemeenten Horst aan de Maas, Gennep en Mook & Middelaar. Deze vier gemeenten trekken samen op bij de invoering van Squit 20/20. In oktober 2019 is de startbijeenkomst geweest. Venray is al gestart met de (vooral technische) voorbereidingen. Invoering van Squit 20/20 stond voor Venray (groep 4) gepland voor 2e kwartaal 2020, maar de deelnemers van groep 1 meldden in november 2019 vertraging van de invoering. De reden is dat de applicatie nog in ontwikkeling is. Dit heeft gevolgen voor de invoering van de andere groepen. De insteek is wel nog steeds dat alle deelnemers zijn aangesloten voordat de Omgevingswet in werking treedt. Een aangepaste planning hiervoor volgt nog. 

Organiseren samenwerking op het gebied van thuistaken VTH

X

In 2018 is onderzoek gedaan naar mogelijke juridische constructies voor samenwerking op VTH gebied tussen de vier partners. 2019 heeft veel wisselingen in de bezetting gekend, zowel bestuurlijk als ambtelijk, waardoor het proces van herziening van de samenwerking is vertraagd. Medio 2019 is bestuurlijk het commitment voor deze opdracht nogmaals bevestigd door de vier gemeenten. Eind 2019 is de concept-evaluatie verschenen van de netwerk RUD, waarbinnen onze samenwerking NNL ressorteert. Deze evaluatie geeft aan dat de netwerkRUD een waardevolle vorm is voor het organisatie van een omgevingsdienst en zijn verbeterpunten aangegeven. Ook deze verbeterpunten moeten worden meegenomen in de vormgeving van de samenwerking tussen de vier gemeenten van de samenwerking NNL. De afspraken om het proces voort te zetten zijn eind 2019 gemaakt.

Intensiveren toezicht en handhaving veehouderij

X

De intensivering van toezicht en handhaving is opgenomen in het Uitvoeringsprogramma 2019. De uitvoering van de intensivering verloopt volgens planning. Voor de intensivering wordt sinds september 2019 extra-capaciteit ingehuurd.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2020 09:46:57 met de export van 09/24/2020 09:37:05